Capillaire klimaatmatten.

Capillaire klimaatmatten

Het Clina systeem heeft een ongekend korte reactiesnelheid, hoog gebruikerscomfort en is bovendien 100% recyclebaar, duurzaam en energiebesparend. Capillaire klimaatmatten kunnen worden toegepast als klimaat plafond- en wandverwarming en/of -koeling en als vloerverwarming, als Beton Oppervlakte Activering (BOA) en als aardcollector. Het zeer lage temperatuurverwarmingssysteem (ZLTV) is voor 90% gebaseerd op straling. Gebruikers ervaren ruimtes die op deze manier verwarmd of gekoeld worden als zéér aangenaam. Het is uitermate geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw. Inmiddels is het onder andere toegepast in diverse woonhuizen en woonvilla’s, het WNF-kantoor in Zeist, het hoofdkantoor van OMA architecten in Rotterdam, Universiteiten van Utrecht en Maastricht en vele andere projecten.

De capillaire klimaatmatten werken op basis van stralingsverwarming. Het beste voorbeeld van stralingsverwarming is de zon; zelfs op een winterse dag ervaart men de warmte van de zonnestralen, ondanks de (zeer) lage luchttemperatuur.image003


CAPILLAIRE BUISJES

Het Clina systeem is opgebouwd uit capillaire buisjes (Ø 4,3mm), die zijn verbonden met een verdeler/verzamelaar stambuis. Door deze constructie kan een zeer gelijkmatige temperatuur over het te verwarmen/ koelen oppervlak worden verkregen, met een maximaal temperatuurverschil van 2°C. Hiermee wordt een zeer hoge afgiftecapaciteit bereikt, waardoor met een veel lagere wateraanvoertemperatuur de ruimten kunnen worden verwarmd dan met traditionele vloer- of wandverwarming met slangen mogelijk is. Een systeemtemperatuur van 30/28°C is in de meeste gevallen al voldoende om de ruimten tot -5°C buitentemperatuur te verwarmen.

WERKING

De capillaire klimaatmatten werken op basis van stralingsverwarming en is daarom het beste te vergelijken met de zon. De zonnestralen verwarmen niet het heelal, maar stralen rechtstreeks naar de aarde. Dat is een bijzonder groot verschil t.o.v. convectieve verwarming zoals radiatoren, convectoren en voor een groot deel ook vloerverwarming, waar de lucht wordt verwarmd i.p.v. de massa. Deze luchtcirculatie neemt ongemakken als stofvorming en tochtverschijnselen met zich mee. Daarnaast stijgt deze warmte naar het plafond en blijft men met de welbekende koude voeten achter. Met als gevolg dat de thermostaat hoger wordt gezet en daarmee het energieverbruik stijgt. Bij dit systeem is dat niet aan de orde, omdat de straling direct naar de vloeren, wanden, meubilair en personen gaat, zonder de ruimtelucht op te warmen. Niet voor niks wordt bij medische therapie of puur ter ontspanning gebruik gemaakt van infraroodcabines.

ENERGIEBESPARING

Een belangrijk voordeel daarbij is dat bij installaties met warmtepompen, bij gelijkblijvende brontemperaturen, het COP-getal met 35% kan worden verbeterd tot een COP-getal van ca. 5,4. Indien dan ook nog gekozen wordt voor een BioClina aardcollector, kan het COP-getal stijgen tot 5,8; een revolutionaire besparing op het energieverbruik.

RAZENDSNEL VERWARMEN EN/OF KOELEN

Aangezien het systeem werkt op basis van straling, kan het bij uitstek uitstekend aan het plafond worden aangebracht. Met een aanvoertemperatuur van 30°C wordt een zeer comfortabele, energiezuinige stralingswarmte verkregen. Het voordeel van activering aan het plafond is dat indien behoefte is aan koeling met bijv. passieve koeling (koude uit de grond middels een aardcollector) een zeer comfortabele en zeer goedkope koeling (86 W/m2) kan worden verkregen. De inmiddels bekende problemen met traditionele vloerverwarming, zoals: de zeer trage werking, te warme of juist te koude voeten of te geringe capaciteit indien parket wordt aangelegd, behoren nu voorgoed tot het verleden.

ONZICHTBAAR KLIMAATSYSTEEM

De capillaire klimaatmatten gaan schuil achter een stuclaag van 10-12 mm, zodat van het gehele systeem niets meer is te zien. De gebruiker kan genieten van het hoge comfort zonder hinderlijke stofcirculatie, zoals bij traditionele verwarmingslichamen het geval is.

GEZOND BINNENKLIMAAT

Naast het behaaglijke comfort, leveren de capillaire klimaatmatten een grote bijdrage aan een gezond binnenklimaat. Allereerst voorkomt het schimmel- en bacterievorming, omdat de stralingswarmte direct – met de snelheid van het licht – de wanden en vloeren verwarmd. Warme wanden kunnen niet condenseren, waardoor schimmel geen kans krijgt. Daarnaast worden de ruimten verwarmd of gekoeld zonder tochtverschijnselen en zonder stofcirculatie.

NOG MEER VOORDELEN VAN CAPILLAIRE KLIMAATMATTEN:

 • Verwarmen en koelen met één systeem
 • Hoog belevingscomfort d.m.v. stralingswarmte
 • Ongekend korte reactiesnelheid
 • Geschikt voor nieuwbouw en renovatie
 • Hoge capaciteit bij lage watertemperaturen (30/27˚C)
 • Optimale gelijkmatige verwarming/koeling
 • Aangename oppervlaktetemperatuur
 • Geringe inbouwhoogte (4,3 mm)
 • Eenvoudige en onzichtbare installatie
 • Volledige ontwerpvrijheid
 • Onderhoudsvrij, geen corrosievorming
 • Kostenbesparend, milieuvriendelijk en duurzaam
 • Geen luchtcirculatie; geen stof- of tochtvorming
 • Hygiënisch, geen bacterievorming
 • Lange levensduur: 70 tot 100 jaar
 • Materiaal (PP-R) 100% recyclebaar
 • Geluidloos

GARANTIE

15 jaar garantie op de capillaire klimaatmatten: Clina garantieverklaring